De hoge hoed, iedereen kent deze. Het wordt vaak ge associeert met oude mannen of met de welbekende burgemeester van Samson en Gert het is een zwart hoofddeksel cilinderachtige vorm die een aardig stukje boven iemands hoofd uitsteekt. Dit wordt vaak gezien als het symbool van deftigheid. Waar komt dit vandaan? Hier is een vrij simpel antwoord op te geven, maar er zijn meer dingen die je moet weten over deze hoed.

Oorsprong

De hoge hoed wordt ook wel cilinderhoed of tophoed. Deze laatste term komt uit het Engels, daar wordt top hat genoemd. komen oorspronkelijk uit de 19e eeuw. Hoeden werden toen gedragen door de hogere klassen En daarom dat er nu de associatie bestaat tussen de hoge hoed en adel of deftigheid.  Dit beeld is vervolgens versterkt door de opkomst van de mainstream filmindustrie, waarin vooral Amerikaanse films een rol speelden. Doordat dit vervolgens in de praktijk ook zo is gegaan, is dit beeld in stand gehouden. Hoewel het tegenwoordig wel makkelijk te verkrijgen is en niet uitsluitend voor de hogere klassen is, is het nog wel iets wat niet doorgaans elke dag wordt gedragen. Het is meer een kledingstuk wat gereserveerd is voor speciale gebeurtenissen en evenementen. Iedereen wilde dus een  hoed kopen heren en dames.

Wanneer draag je het?

De hoge hoed wordt desondanks niet doorgaans gedragen en is slechts beperkt tot bepaalde evenementen en gebeurtenissen. Denk hierbij vooral aan speciale uitjes of andere aangelegenheden. Bijvoorbeeld: theaters concerten voorstellingen, zakelijke gelegenheden enzovoort enzovoort. Je zult dus eerder geneigd zijn om iemand met een hoge hoed te zien bij een gemeentelijke vergadering dan bij een voetbalwedstrijd. Je weet dan ook dat als je besluit:  ik wil een hoed kopen heren van verfijnde smaak de juiste zijn om hiervoor te benaderen. Zij zullen immers zelf vast wel een dergelijke hoed bezitten en anders sowieso wel weten waar je deze kunt aanschaffen. Dit is namelijk iets wat van het hogere segment is en daarom binnen hun straatje past.

Door Redactie